A gyerekszobák tervezése elsőre legtöbbünk számára nem tűnik olyan nagy dolognak. Sokan úgy látják ezeket a tereket, hogy mindenképpen bájos, ha van benne egy csomó színes dolog, ha színesek a bútorok, és evidensnek tűnik, hogy legyenek színesek a falak, nyilván legyen valamilyen mesemintás szőnyeg vagy díszpárna, és onnantól már kedves és barátságos a szoba. Nagyon sokan ennél tovább nem is gondolkodnak a gyerekszoba kialakításában. Pedig érdemes.

Sok szempontra tanácsos figyelni, ha megtehetjük. Az egyik, hogy legyen igazán napfényes a szoba, ha van lehetőségünk a házban helyiséget választani a kisgyerek számára. A másik, hogy legyen jól megközelíthető és kellőképpen közeli a szülői hálóhoz akkor, amikor a lakója még aprócska. De idősebb korban az is szerencsés lehet, ha a kamaszok szobája éppen a ház másik oldalán van, nem pedig ott, ahol a szülői háló. Minden gyerekszobánál általános érvényűnek kell lennie annak a szempontnak, hogy kellő nyugalmat árasszon, hiszen óriási kincs, ha gyermekünk nyugodtan tud aludni. Természetesen az ő szobájában nemcsak ennek kell színteret adni, hanem számos kreatív tevékenységnek kell jó benapozottságú részen helyet biztosítani, rengeteg játéknak kell tárolóhely, nagyon sokszor vendég gyerkőcnek, pizsipartinak kell extra hely – arról nem is beszélve, hogy a tanulás színtere is előbb utóbb ez a szoba lesz.

Ez rengeteg funkció, gyakran a lakószobák egyik legkisebbikében!

Éppen ezért nagyon előnyössé válik, ha időt szánunk a megtervezésére és az előzetes átgondolására, hiszen ez a tér kívánja meg leginkább, hogy alkalmazkodóképességét hosszútávon megőrizze. A gyerekek ugyanis nagyon gyorsan nőnek, a funkciók, feladatok, helyigények, programok folyamatosan változnak, és ehhez alkalmazkodnia kell a szobájának, ruhatárának, a szekrényeinek és a gyerekszoba minden egyes berendezési elemének.

Ahogy szükségletei változnak úgy fognak változni az igényei is, tehát érdemes olyan tervezési elveket alapul venni a kialakításkor, ami a későbbiekben is lehetővé teszi majd, hogy ne kelljen a szoba teljes berendezésrendszerét háromévente cserélni, alakítani. Hogy ne kelljen folyamatosan festeni, újratapétázni, hanem legyen egy olyan közeg, amely jól alkalmazkodik gyermekünk korának és szükségleteinek változásaihoz. Minden életkorban ízléses, funkcionális és hívogató. Ha a tervezés pontos és jól átgondolt, rengeteg időt és pénzt spórolunk azzal ha alkalmazkodóképessé is tesszük a gyerekszobákat, nem csak színessé.

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu