Tavaszi nagytakarítás, tavaszi szelektálás, tavaszi méregtelenítés. Valamelyik kifejezéssel biztosan találkozunk ezekben a hónapokban… Mindegyik azt üzeni, az új évszak fordulópontot hozhat a mindennapok forgatagában. Ez nem véletlen, hiszen a természet részeként egyértelmű, hogy mi magunk is a természet ritmusát követjük. Márpedig ha körbenézünk közel s távol, a megújulást, a felfrissülést és az üdeséget látjuk magunk körül.

Nem is szorul magyarázatra, miért születik meg bennünk az igény arra, hogy otthonunk is reagáljon ezekre a változásokra. Persze nem igazán tehetjük meg, hogy minden tavasszal bútorokat cseréljünk, vagy fessünk, de kisebb trükköket nyugodtan és költséghatékonyan bevethetünk akár minden esztendőben. Vásárolhatunk például új, világosabb, tavaszi színekben vagy mintákban pompázó dekor függönyöket – akár áruházit is, ha biztosak vagyunk benne, milyet válasszunk. Kereshetünk egy-két, ehhez a tónushoz passzoló díszpárna huzatot vagy szőnyeget. Lecserélhetjük a kis rénszarvas dekort mondjuk madaras, vagy ornamentikus mintát ábrázoló elemekre.

Ha bátrabbak vagyunk, kitapétázhatunk egyetlen falat is akár, vagy ha mondjuk a konyhabútor egyébként is felújításra érett, cserélhetünk fogantyút vagy lefesthetjük a frontokat. Alkalmazzunk frissebb, világosabb kiegészítőket, és ha szeretjük a növényeket, egyszerű virágkompozíciókkal is díszíthetjük a tereket. A lényeg, hogy nem kell mindenen változtatnunk, nem kell vagyonokat költeni az aktuális trendekbe mereven kapaszkodva, ha egy kis üdeségre vágyunk. Mert a kevesebb, több! Ilyenkor is… Ha pedig a kínálat bősége elbizonytalanít, és nem szeretnénk a tudatosságot mellőzve összeválogatni mindenféle tárgyat, akkor kérjünk tanácsot bátran egy lakberendezőtől! Mert az otthonunk hangulata hatással van ránk! A tavasz ugyanis akaratlanul magával hozhatja a derűt, engedjük hát be az otthonunkba is!

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu