Általános igazság, hogy ahogy lemegy a nap, árnyékba borul minden, elsötétedik a lakótér, sötét derengés lesz úrrá az üzletekben és az irodákban is. Ekkor jön el az a pont, amikor mindannyian lámpát kapcsolunk. Természetes mozdulattá vált, és egy pillanat alatt újra fény van körülöttünk, és sokan nem sejtik, hogy a világítás, egy tér megfelelő fényességének kialakítása milyen elképesztően összetett feladat. Ugyanis a fény hatással van ránk, az egészségünkre, a hangulatunkra, az aktivitásunkra, akár természetes, akár mesterséges.

Elképesztően nagy a jelentősége annak, hogy minden fénynyaláb a lehető legpontosabban és legjobb minőségben érkezzen az enteriőr azon zónájába, ahol arra a leginkább szükség van. Szinte minden esetben gondoskodnunk kell központi megvilágításról, funkcionális megvilágítási elemekről, minden olyan zónában, ahol egy adott tevékenység helye definiálódik, és természetesen hangulatvilágításról is, számos olyan felületen, ahol a fény kellemes, hívogató hatása hozzáad a térélményhez. Az említetteken felül tervezhetünk még dekorációs világítást, fókuszvilágítást, és például extra irányfényeket például egy lépcső mentén.

Mindezeket az elemeket (és még sok mást) egy jól átgondolt tervezési szálra kell felfűzni, ugyanis nem pusztán a pozícionálásuk a feladat. Tudnunk kell, hogy egy adott fénytest mekkora lument bocsát az adott térbe, hogy milyen hőmérsékleti tartományban érdemes keresnünk, hogy milyen szögben érkezik a fény az adott célterületre, és milyen hatása lesz a fényleadásnak. Hiba lenne például egy régies vályogház falaira surlófényes világítást tervezni, mert szinte biztos, hogy a szerkezet felületi egyenetlenségeit azonnal kihangsúlyozza, ahelyett, hogy öltöztetné a teret. És akkor a ledekről, led szalagokról, azok szabályozási lehetőségeiről, az intelligens rendszerek beépítéséről, a szenzorok jelentőségéről még nem is beszéltünk.

Tisztában kell lenni minden lámpatípus alkalmazási körülményeivel és jól megfontolt pozícionálásával. És amikor azt hisszük, már tényleg mindenre gondoltunk, akkor kell őket kapcsolási körökbe rendeznünk, számításba véve minden extra körülményt, hogy ne kelljen például lejönni a földszintre lekapcsolni a lépcsőház lámpát, amikor egyébként csak felmennénk lefeküdni.

Összességében a világítástervezés jelentősége mindezen felsorolt tényezőkkel együttjáró potenciális hibák elkerülésében rejlik elsősorban, és ez bőven túlmutat az esztétikán – hiszen, ha valamit esetleg elhibáztunk, legtöbbször csak költözés után derül ki, amikor bekerül a szobába az olvasófotel, de nincs a közelben lámpa, hogy tényleg olvashassunk egy kicsit. A világítástervezés hiányosságait csak bontással, rombolással lehet utólag megoldani. Óvja meg magát ettől a bosszúságtól, és terveztesse meg a világítást is!

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu