https://youtu.be/fBOI7-sBYS8

Konyhabútor minden otthonban van. Nélkülözhetetlen akár mini lakásról, akár egy előkelő, méretes házról van szó, hiszen étkezni, teázni vagy ételt melegíteni még az is szokott, aki nem szeret vagy nincs ideje főzni. Kialakítását pontos tervezésnek kell megelőzni, különben nem lesz jól használható és sok bosszúságot okoz az ott töltött idő.

Pontosan kell tudni például, hogy hányan használják a konyhát és mire. Sok-sok főzésre és sütésre, jellemző-e, hogy sok vendégséget tart a család, vagy inkább a hétköznapi rohanást kell praktikusan kiszolgálnia. Fontos, hogy ismerjük annak a kényelmi szempontjait és szokásait, aki a legtöbbet sürgölődik ebben a térben, arra is gondolva, hogy mondjuk jobb vagy bal kezes. Annak megfelelően kell kialakítani a műveletek helyszínét, és persze tisztában kell lennünk a helyes tevékenység sorrenddel, mert ha hiszitek, ha nem, számos kilométernyi felesleges szaladgálástól kímélhetjük meg magunkat pusztán azzal, ha gondolunk rá, hogy az étel tárolása, a feldolgozásához szükséges felületek és az elkészítés, illetve a tálalás helye megfelelő sorrendben kövessék egymást.

Azt is tisztán kell látni, hogyan illeszthető be egy komplex elemrendszer a rendelkezésre álló térbe, hiszen nem ritka, hogy a konyhának szánt tér nem elég nagy, vagy esetleg nyílászárók szabdalják kis szakaszokra a falfelületeket. Mindennel számolnunk kell, nem lehet csak úgy „bedobni” a bútorokat ide-oda, gondos áttekintés kell a berendezés pozícionálásához, hogy ne alakuljanak ki olyan zónák, amelyek nem praktikusak. Egy konyha sok funkciót el kell lásson. Sok élethelyzetben központi szerepet kap, és ha jól sikerül kialakítani, az lesz az otthon lelke.

Gondoljunk rá minél körültekintőbben, és kérjük szakember tanácsát a tervezéshez, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, mert egy konyha kialakítása komoly anyagi és időbeni ráfordítást igényel akkor is, ha remekül működik és esztétikus, és akkor is, ha minden sarka útban van, kényelmetlen és nem használható praktikusan. A szakember bevonása pedig nem csak a mindennapokban, hanem anyagilag is azonnal megtérül, hiszen egy igényes, okosan kialakított konyha az ingatlan egyik legmeghatározóbb komponense az értéknövelő tényezőknek.

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu