Szépség, praktikum és kivitelezés. Érdemes mindenre tekintettel lenni.

Nem vitás, egy kiváló minőségű, szép fapadlóval különlegessé és hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat. Mielőtt azonban kiválasztjuk a számunkra megfelelő padlót, számos kérdést kell körbejárnunk. Nemcsak azt, milyen padlóburkolat tetszik a legjobban, hanem azt is, mivel jár a lefektetése, vagy hogyan fontos ütemezni ezt a munkát.

Ha tanácsot kérsz tőlünk, tudnod kell, hogy a legelső kérdésünk az lesz: hová kerülne a fapadlód. Mert ha ház- vagy lakásfelújítás keretében cserélnéd otthonosabbra azt, amin jársz, más munkafázisokat kell elvégezni, mintha még az építkezés előtt állnál. Ha házat építesz, a fapadló kialakítása szempontjából azért előnyösebb, mert ameddig nincs betonozás, könnyebben meg tudjuk határozni a rétegrendet.

Például napjainkban igen elterjedt a padlófűtés, és ebben az esetben többrétegű fapadlót kell választanunk, míg normál fűtés esetében a tömör svédpadló a tökéletes választás. Ha ezekre és az ehhez hasonló a kérdésekre már megtudtad a választ, akkor nincs más hátra, mint kiválasztani a megfelelő színt. Ekkor érdemes figyelembe venned, hogy mekkora a tér, ahova a padló kerül, illetve milyen mértékű az úgynevezett benapozottság. Egy kisebb, kevésbé világos helyiségbe nem érdemes sötét színt választanunk, hiszen a teret ezzel optikailag kicsinyítjük.

Következő lépés maga a kivitelezés, amit érdemes mindenképpen szakemberre bízni. Mi a WoodCornerben alapvetően Edelholz alapanyaggal dolgozunk. Ami a svédpadló lerakását illeti, lehet klasszikus hosszúkás, illetve a manapság ismét nagyon divatos halszálka vagy a kettő kombinációja. Az Edelholz halszálka parketták nagymértékben különböznek a régi idők kis elemes halszálka típusaitól. A szokásosnál nagyobb méret tágítja a teret és igen nagyvonalú megjelenést kölcsönöz a padlónak.

A padló lerakását úsztatott vagy ragasztott technológiával tudjuk kivitelezni. Felületkezelésre olajat vagy lakkot alkalmazunk. Lakozottnál a folyamat a következő: lerakás, csiszolás, lakkozás. Később nehezebb javítani, viszont gondos odafigyeléssel, a kopás mértékétől függően elképzelhető, hogy 10-20 év múlva kell csak gondoskodni az újralakkozásról! Ezzel szemben az olajozott padlót könnyebben tudjuk lokalizáltan javítani, a sérülés mértékétől függ a láthatóság. Eleinte 2-3 évente, illetve használattól függően érdemes újra olajozni az ilyen padlókat.