Teljesen hétköznapi helyzet, hogy előbb vagy utóbb, de mindannyiunk otthonában időszerűvé válik egy festés. Ami elkerülhetetlen az az, hogy megint döntéseket kell hoznunk az alapanyagok, a szakemberek és a színek kiválasztásával kapcsolatban. Sokan ismerik a gyakran hangoztatott trükköket, mint például a világosabb falfestés segít tágítani a teret, vagy a meleg színek hatása fokozza a barátságosságot, vagy, hogy könnyen dekorálhatunk tapétával, szép fényekkel és így tovább. De a festés akkor sem egyszerű ügy!

Sokan vagyunk olyanok, akiknek a festés előtti előkészülés, a színválasztás nem biztos, hogy könnyen megy. Hiszen sok ezer falszínből nem egyszerű elsőre rábökünk arra az egyre, amely tényleg segít nagyobbnak mutatni a teret, szép hátteret ad a berendezéshez, alkalmazkodik a szoba benapozottságához, illik a padlóburkolathoz, szépen harmonizál a többi szoba falszínével és megfelel minden további szempontnak, amely hatással van az érzékeinkre. Pedig hatalmas jelentősége van a megfelelő árnyalat kiválasztásának, mivel a színek hatást gyakorolnak a környezetünkre, a hangulatunkra, a munkakedvünkre, de még a vendégeink első benyomását is befolyásolják.

Ráadásul a falainkat nagy felületen látjuk, és azok biztosítják a hátteret a berendezési elemeinknek is, amelyeket egy pillanat alatt kiemelhetünk vagy éppen háttérbe szoríthatunk egy-egy színválasztással. Ha már így is, úgyis költenünk kell erre a műveletre, akkor szánjunk rá egy kis időt, hogy biztosan jó tónusok mellett tegyük le a voksunk, mert a festés úgyis ugyanaz a macera, felfordulás, és költségvetési tétel kkor is, ha a végeredmény vonzó és harmonikus miliőt teremt, és akkor is, ha az esetleges melléfogásunk által okozott következmények éveken át bosszantanak végül.

Azt se feledjük, hogy festés előtt előrelátónak kell lennünk azon feladatok terén is, amelyek a szerkezeti elemek olyan mértékű sérülésével járnak, hogy javítani és glettelni kell. Ha a festés ügyében és lakberendezési kérdésekben további tanácsokra van szükséged, keress meg a WoodCornerben!

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu