Ha új lépcsőt szeretnénk vagy épülő otthonunkba lépcsőt tervezünk, az mindig nagy körültekintést igényel. Hiszen a lépcső egy fontos 3 dimenziós térbeli egység, amely központi szerepet tölt be az életterünkben. Egyszerre kell funkcionálisnak lennie és illeszkednie a kialakított enteriőrhöz. Fontos a megfelelő vázszerkezet kialakítása, éppúgy, mint a forma, a faburkolat megválasztása.

Egy lépcsőnek arányosnak és vizuálisan tetszetősnek kell lennie, stílusában, színeiben szervesen kapcsolódnia kell a lakásunkhoz, ám egyben meg is kell felelnie a biztonsági elvárásoknak. A biztonság megteremtése nemcsak a tartószerkezetre, a korlátokra, kapaszkodókra kell vonatkozzon, de fontos része a lépcsőszint magasság megválasztása, vagy épp az élek eldolgozása, a bevilágítás biztosítása. Ezek mind lényeges szempontok egy lépcső tervezésekor, a megfelelő megoldások kiválasztásakor.

Ritkább eset az, amikor mindenben szabadon formálhatjuk házunk lépcsőjét. Ez akkor van így, ha új otthont építünk, és a lépcső tervei a ház terveivel együtt készülnek el. Mivel leggyakrabban már áll az épület, ahová az új vagy a felújított lépcső kerül, ezért a lépcső megépítése mindig az adott tér felmérésével kezdődik. Milyen tartószerkezet építhető be, milyen lehet a lépcső vonalvezetése, hogyan alakuljanak a pihenők, lépcsőfordulók? Ezekre a kérdésekre adott válaszok befolyásolják elsősorban, hogy milyen irányban gondolkodhatunk.

Ha itt nem jól mérünk fel valamit, akkor garantált, hogy a lépcsőépítés megakad, és szükség lehet egyes munkafázisok újbóli elvégzésére, legrosszabb esetben a lépcső visszabontására. Sokszor találkozni olyan helyzettel lépcső-felújításkor, amikor a lépcsőváz nem tökéletes. Ezt szerencsére mindig lehet korrigálni, és olyan eredményt elérni, ami kinézetre is megfelelő lesz. Az utólagos lépcsőváz főleg gipszbeton vagy fémváz beépítését jelentheti, természetesen a megfelelő segédanyagok alkalmazása mellett.

Ha a szerkezet rendben van, akkor jöhet a lépcső burkolása. Ez már a könnyebbnek ígérkező, a kreativitást előhívó szakasz, amikor meghatározzuk, milyen faburkolat lesz a legcélszerűbb, a legmutatósabb. Ez a fázis szinte teljes szabadságot kínál, a legtöbbször csak a nem szakszerű beépítéssel adódnak problémák. Itt viszont nagyokat lehet hibázni: lépcsőnk nyikorog, pedig nem akarjuk, pontatlanok a szegők és a lábazatok összeillesztései. Ezek – ha szakemberre bízzuk magunkat – könnyedén elkerülhetők. Ha falépcsőt választunk, és a kiépítésével minden rendben is lesz, ne feledjük, a falépcsők rendszeres gondozást igényelnek, hogy hosszútávon otthonaink ékei lehessenek.

Laczi Ferenc

WoodCorner