Egyikünk számára sem ismeretlen az az élethelyzet, amikor alakítanunk kell otthonunkon, irodánkon. Sok oka lehet annak, hogy közvetlen környezetünkön egy picit változtatni szeretnénk. Teljesen hétköznapi események befolyásolhatják ezt, mondjuk, vendégszoba funkciót kell csempésznünk egy már meglévő, belakott nappaliba, mert látogatónk érkezik egy-két hétre; home-office-ba kell vonulnunk karantén miatt, esetleg kisgyermekből nagytestvér lesz, és kétszemélyessé kell tenni az amúgy is pici gyerekszobát. Természetesen amiatt is sokan belevágnak egy kis átalakításba, mert szeretnék korszerűbbé, csinosabbá és lakájosabbá tenni az otthonukat.

Biztosra vehetjük, hogy a kezdeti lelkesedést a kutatómunka követi, amikor megpróbálunk rájönni, milyen ötleteket alkalmazzunk ahhoz a hatáshoz, amit szeretnénk elérni. Sokan ismerik a gyakran hangoztatott trükköket, mint például, hogy a világosabb falfestés segít tágítani a teret, vagy, hogy a meleg színek hatása fokozza a barátságosságot vagy akár azt, hogy könnyen dekorálhatunk tapétával és szép fényekkel. Kevesebben vannak azonban azok, akiknek ez a válogatás nagyon könnyen megy, és azonnal biztosak abban, hogy jó döntést hoznak, hiszen annyi lehetőségünk van!

Ha például van egy feltűnően kopasz fal az otthonunkban, mert mondjuk most festettük az előszobát, könnyen feldobhatjuk valamilyen dekorációval. Feltehetünk egy festményt, de ha modernebb hatásra vágyunk, akkor egy képkompozíciót, vagy ha a családias hangulatot szeretnénk fokozni, akkor családi képekből álló galériát. Ha ügyesen előre gondolkodtunk, meg is világíthatjuk mindezt, és még különlegesebb lesz a látvány. Persze adódik a kérdés rögtön, hány képkeretet vásároljak, milyen legyen a színük, a formájuk, hogyan helyezzem el őket – és akkor a téma színösszeállítását még nem is említettem. Arról nem is beszélve, hogy nyugodtan dönthetek, mondjuk, egy szép faldekoráció, vagy akár egy különleges óra mellett is, ha a falszakasz arányai ennek a megoldásnak adnak inkább alapot.

Sok-sok apróságból lehet a végül olyan trükk, amely ügyesen alkalmazva azonnali pozitív hatást gyakorol a minket körülvevő terekre. Csak arról nem szabad megfeledkezni, hogy jól gondoljuk át, mi mellett döntünk végül, mert ami kis költségvetésből „egy perc alatt” üdítő hatású, az melléfogás esetén „egy perc alatt” előnytelen komponensé is válhat. Legyünk résen. Vagy kérjünk segítséget! 🙂

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu