Bárhová nézünk, a színek körülvesznek minket. Hatással vannak a hangulatunkra, a térre, amelyben alkalmazzuk őket, az aktivitásunkra. Jól megválasztani egy-egy szoba, a bútorzat színét épp ezért fontos, hiszen ha akarjuk, ha nem, meghatározóak lesznek a színek, és alapvetően befolyásolják, hogyan is érezzük magunkat az adott térben.

Vannak színek és színkombinációk, amelyekbe könnyű beleszeretni. Vagy, mert segítik az elegáns hatás megteremtését, vagy modernséget sugallnak, vagy éppen az otthonossághoz tesznek hozzá. Míg a lágy színek a nyugalmat sugározzák, addig az élénkebbek mozgalmasságot visznek a lelkünkbe. A világosabb terek úgymond megnyitják a teret, a sötétebbek kisebbítik. Vannak univerzális hatások, de a színválasztás mindig is szubjektív marad.

Csak egy példa: volt olyan munkám, amikor a megbízóm azt kérte, otthonában legyen sok fehér és kék, mert abban a közegben érzi magát komfortosabban, miközben egy családi háznál nem annyira jellemző, hogy valaki ilyen hűvös tónusokat szeretne kombinálni. Olyan is akadt, aki kérte, hogy a zöld minden árnyalatát mellőzzem a tervezéskor. Nem nehéz kitalálni, ő orvos volt, aki otthon már nem akarta, hogy eszébe jussanak a kórháza zöld falai. Tehát, érdemes ugyan a színek általános jellemzőiből kiindulni, ám mégiscsak az a fontos, MI miben éreznénk jól magunkat!

Csakhogy. Ne feledjük azt sem, hogy ami egy színmintában – vagy akár kedvenc ingünket, autónkat nézve – elsőre tetszetősnek is tűnik, korántsem biztos, hogy jó választás lesz egy falon vagy bútoron például. Általában az a gyakori, hogy az emberek a meleg, barátságos színeket kedvelik leginkább, hiszen az otthon melegét ezzel kapcsoljuk össze. Pláne, ha szép színharmóniákkal tudjuk létrehozni a kívánt hatást. Ennek az a titka, hogy jól kell megválasztani az egymáshoz passzoló elemeket.

Ugyanakkor, ha megfigyeljük, minden, színben harmonikus térben meg szokott jelenni egy feltűnőbb, kontrasztosabb elem is, amely felfrissíti a közeget és szezonálisan könnyen változtatható. Például ha semleges földszínek jellemzőek a nappali berendezésünkre, de van kedvünk egy kicsit a hangulatunkhoz igazítani, akkor néhány textil szezonális cseréjével folyamatosan követhetjük az évszakok változásából adódó fényviszonyok változását. Télen lehetnek melegebbek a kiegészítő árnyalatok, mondjuk bíbor és csokoládé színek, míg ünnepeken szépen mutatnak az aranyak a mély kékekkel. Tavasszal jöhetnek a vidámabb színek világos kiegészítőkkel, mint mondjuk a menta.

Színválasztásban egy lakberendező sokat segíthet az előzetes látványtervekkel is, hiszen azok megmutatják már a kedvelt színek egymáshoz való viszonyát. Ekkor jobban lehet már látni, mi fog igazán passzolni egymáshoz, mit érdemes mellőzni, vagy épp milyen elemekkel teremthető meg a stílusegység és a mozgalmasság a színhatásokkal az adott térben. Ha a színek ügyében és lakberendezési kérdésekben további tanácsokra van szükséged, keress meg a WoodCornerben!

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu