Sokan gondolják még ma is, hogy fapadlóhoz nem való a padlófűtés, és lemondanak egyikről vagy másikról új otthonuk kialakításakor. Tévhitet oszlatva azt mondhatom, régen ugyan ez így volt, de ma már más a helyzet! Meg kell választanunk a megfelelő faanyagot, de nyugodtan tervezgethetünk házépítéskor vagy házfelújításkor fapadlós padlófűtést!

Kevesen tudják még mindig, hogy a legmenőbb fapadló gyártók több rétegű, feszmentesített rendszerei már alkalmasak padlófűtéshez is. Ez nem jelenti azt persze, hogy ne kellene nagyon gondosan eljárnunk. Ugyanis nagyon fontos, hogy még ezek a faanyagok sem képesek bárhol, bármit, bárhogyan elviselni. Különösen figyelnünk kell a padlóba futó vízhőmérséklet maximalizálásra. Szigorúan szabályozott a fektetési technika és a segédanyagok kiválasztása, kivitelezés is.

Ha a padlófűtés mellett döntünk és fapadlót szeretnénk, elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk, és szakember segítségével tegyük ezt meg. Így az eredmény olyan lesz, amilyennek szeretnénk, és egyszerre élvezhetjük szép fapadlónk és a padlófűtés kényelmét. Nem mellesleg, a megfelelő kivitelezéssel azt is biztosíthatjuk, hogy fapadlónk tartós legyen, és sokáig lehessen otthonunk éke.

Körmöczi László Árpád

faműves-asztalos