Sokan nem tudják igazán elképzelni azt, hogy miként segíthet nekik egy lakberendező otthonuk, irodájuk kialakításában. Nem csoda. Legtöbben ugyanis általában nem is sejtik, hogy mennyi apró – és persze nagyobb – dologra érdemes figyelni egy tér megtervezésekor, mennyi buktatója lehet annak a folyamatnak, amikor kiválasztják a berendezési elemeket, vagy éppen megpróbálják a szerintük legmegfelelőbb világitótesteket elhelyezni a szoba különböző pontjain.

Ez a procedúra ugyanis nagy körültekintést kíván, ha azt szeretnénk, hogy minden funkcionáljon, minden ízléses és igényes legyen, és persze minden legyen a mi stílusunknak megfelelő úgy, hogy a berendezés praktikus és mindennek helyet ad, amit csak el szeretnénk tenni. Ekkor bizony annyira sok mindenre kell gondolni, hogy nagyon könnyű melléfogni! Arról nem is beszélve, hogy mindezeket a dolgokat legtöbbször már akkor tudnunk kell, amikor még csak néhány fal áll, pedig akkor nem olyan kézenfekvő sokaknak, hogy milyen is lesz a tér… Gondoljunk csak bele, hogy építkezésnél például kapunk egy alaprajzot, jó esetben olyan ingatlanét, amelyet el tudunk képzelni magunknak.

A fekete-fehér vonalakat bogarászva közel sem lehetünk biztosak benne, hogy mennyire lesz jó az a tér, ha már állnak a falak. Nem tudjuk elég nagy-e a gyerekszoba, elfér-e majd minden, beférnek-e a bútoraink, és ha nem, akkor milyet, mekkorát kellene vásárolni, és hol… Vagy készíttetni érdemes? Nem biztos, hogy a nappali enteriőrét magunk elé képzelve átlátjuk, mekkora a jelentősége az ablakok pozícionálásának a berendezés elhelyezési lehetősége szempontjából. A konyha is egyelőre csak egy címke, a rajz egy bizonyos szegletén, és közben napokon belül meg kellene mondani, hogy pontosan hol legyenek a gépekhez tartozó konnektorok. És akkor jönnek a villanyszerelők, és az összes elektromos kiállás helyzetét, kötési magasságát, kapcsolási körét és még sok minden mást tudni szeretnének. És akkor ebben a fázisban a dekorációs ötleteink megvalósítási módját még csak nem is sejtjük, pedig lehet, hogy évek óta álmodunk egy falba süllyesztett borhűtő falról, amelyet indiai hasított kővel szeretnénk kiemelni, mert láttuk valahol.

Számtalan kérdés, növekvő bizonytalanság, sok-sok kétely, megoldandó feladat, amelyek mindegyike komoly anyagi vonzattal jár. Főleg, ha végül kétszer kell csinálni… A megfontoltság, az előrelátás, a körültekintés hihetetlenül fontos ezen a területen is! Az alapos tervezés elengedhetetlen kelléke a megvalósuló sikernek! Ezen a területen is! A szakember tudása kincset érhet, és sok bosszúságot segít megúszni, ha megbecsüljük ezt a lakberendezői tudást!

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu