Ha fával veszed körbe magad otthon, hazahívod a természetet. És ahogy odakint is fontos óvni környezetünket, igaz lesz ez odabentre is! A fa ugyanis nemes, organikus anyag, ami a beépítése, felhasználása után is élő anyagként funkcionál, folyamatosan reagál a környezetére. Ez teszi szükségszerűvé a gondozást, ápolást, amit ha szakember tanácsát kikérve, elvégzel, a fa meghálálja, és sokáig ugyanolyan szép marad, mint új korában.

Ha a faápolásról beszélünk, lényegében a felhasználás és az igénybevétel dönti el, hogyan és milyen rendszerességgel kell törődjünk fa felületeinkkel. Sűrűbben használt területek, mint például a fapadló, a falépcső, vagy a nagy fa konyhapult, sűrűbb gondozást igényelnek, mint például a fa bútorok, fali panelek, ajtók. A karbantartásra felhasználható technológiák is különbözőek lehetnek. A felületkezelés történhet lakkal, olajokkal, wax-szal. Az erősebben igénybevett felületekre javasolni szoktuk a wax, vagy a hengerelhető olaj használatát, hiszen vastagabb bevonatot képez például a padlón, ami ezáltal tartósabbá válik.

A hosszú élettartam nemcsak esztétikailag fontos, hiszen a jól gondozott fafelület hosszú évtizedekig szolgálja otthona gazdáját, így cserére, felújításra nem kell költeni, ami mondjuk egy fapadló esetében sosem olcsó mulatság. A helyes faápolási mód ezért is fontos, így mindenképp érdemes szakértőhöz fordulnod, hogy milyen ápoló anyagokat használj. Mi a WoodCornerben, szívesen adunk tanácsot, de el is végezzük a felületkezelési, megújítási munkákat. Jelentkezz be hozzánk, széles mosollyal várunk!

Körmöczi László Árpád

faműves-asztalos