Ha meg kell válaszolni a kérdést, miért érdemes lakberendező segítségét kérni otthonunk tervezésekor, akkor a válasz egyszerű: profitál belőle az ingatlanunk, az életmódunk, a vendégeink és hosszútávon a pénztárcánk is! Mert a jól megtervezett tér nemcsak kényelmes, hanem vonzó is, ami kiemeli a kevésbé tudatosan komponált enteriőrök sorából, és ez az előny többszörösen megtérül anyagilag is, ha esetleg egyszer piacra kerül a lakás.

Amikor profi szakember hívunk egy tér kialakításához, nem csak sok stressztől és bosszúságtól szabadíthatjuk meg magunkat. Ugyanis számos dologban tud támpontot adni a tervező, olyan kérdésekben is, amikre magunktól nem biztos, hogy gondoltunk volna. Sokan azt hiszik, egy enteriőr designer szép díszpárnákat válogat a szobába, és drága függönyöket libbent a luxustapéták elé, hogy minden elég „dizájnos” legyen. Ez azonban komoly tévhit!

A tervezési folyamat nagyon összetett és kitér a térszervezésre, a világítás és gépészeti tervezésére éppúgy, mint az egyedi bútortervek, színek, burkolatok és berendezési variánsok összeállítására, és még sok egyéb másra is. Amit sokan nem sejtenek, mindezen elemeket egy lakberendező alaposan alátámasztja olyan műszaki rajzokkal, kompozíciókkal és leírásokkal, amelyek a koncepció megvalósításához adnak pontos útmutatást a kivitelezést végző szakembereknek. Így nem a tulajdonosnak kell megküzdeni az összes olyan kérdéssel, mint hogy: „Hová tegyük a csatlakozó aljzatokat és a kapcsolókat?” vagy „Hogyan lehet megtervezni a legelőnyösebben az adott tér fényviszonyait?”.

Ezzel persze csak épp érintettem a kivitelezéshez kapcsolódó lakberendezői feladatköröket. A mi munkánk a megbízóinknak ott kezd izgalmassá válni, amikor a 3D látványterveken megelevenedik minden álmunk és mindazok a lehetőségek, amiket az ingatlanba beleképzeltünk. Ekkor indulunk el az igazán megkapó és lenyűgöző élmény felé, amit a „végeredmény” tartogathat!

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu