Legtöbbünk számára életünk azon állomása, amikor otthonunkat átalakítjuk, felújítjuk, vagy éppen az alapoktól kezdve felépítjük, nem egy gyakran ismétlődő, átlagos alkalom. Lehet, hogy lakóterünkkel nem vagyunk már elégedettek, kinőttük a lakást, esetleg költözik az irodánk, vagy korszerűbbé válik a rendelőnk. Sok-sok oka lehet annak, hogy rájövünk: itt az ideje időt fordítani arra, hogy felfedezzük az új lehetőségeket, és saját, éppen aktuális életszakaszunk vagy akár jövőnk kényelmének színterét alapozzuk meg egy átalakítással vagy ingatlancserével.

A felismerést tervek követik. Legalábbis ideális esetben, logikusan gondolkodva. Az előrelátás ugyanis elengedhetetlen. Lehetővé válik a ránk váró feladatok definiálása, sorrendbe helyezése, a költségvetés megtervezése – vagy legalább becslése – a prioritások felállítása, az ajánlatkérések, szakemberek felkutatása, referencia munkák feltérképezése, egyeztetések, szerződéskötések és még sorolhatnánk… Mindezekre persze előbb vagy utóbb egyébként is valószínűleg sort kerítünk, de akkor miért olyan nagy a jó terv jelentősége?

Azért, mert egy valódi koncepció minden előre látható ütemmel és részlettel ELŐRE számol, no meg az összefüggésekkel! Egy jó terv egy építési vagy átalakítási projekt minden olyan komponensére kitér, amit elsőre nem is sejtenénk. Így például az alaposabb tervezéssel rögtön kiderül, hogy egy burkolási tervet meg kell előznie egy pontos gépészeti és egy precíz világítástervnek. Ugyanígy jól jön a burkolás előtt, ha van bontási, illetve álmennyezeti tervlap is. Rengeteg munkát és stresszt spórolhatunk meg magunknak akkor, ha előrelátó módon gondolkodunk, és pontosan kalkulálunk a munkafolyamatok és anyagbeszerzési manőverek rengetegében; de ami talán a legfontosabb, hogy minden jól szerkesztett tervdokumentum és egy megbízható szakmai segítség minden esetben IDŐT spórol nekünk!

Ennek pedig két közvetlen hozománya biztosan van: az a felújítás, amelyben időt nyertünk, biztosan „pénzt spórol” nekünk, és az az idő, amelyet a néha idegőrlő egyezetések tűrése helyett a családunkra, vagy a szabadidős tevékenységeinkre szánhatunk, nyugalmat biztosít – és ez bizony egyre inkább felbecsülhetetlen érték! Ilyen terveket magad is összeállíthatsz, ha már elég gyakorlott vagy, de egy belsőépítész vagy egy lakberendező rengeteget segíthet neked.

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu