Nézd el nekem, elfogult vagyok. Egészen kicsi korom óta imádom a fát. Az anyagát, az illatát. Emlékszem, amikor kisgyermekként egyszer megpillantottam nagyapámat bokáig elmerülve a friss forgácsban, és a teremtett természet csodáival való munka illata teljesen betöltötte a műhelyt. Egy ilyen élmény örökre megmarad, ezért mosolyodok el mindig, amikor olyan térbe érkezek, ahol minőségi faanyagok vesznek körbe.

Talán elcsépelten hangzik, hogy a faanyagok otthonosságot, melegséget vihetnek otthonainkba, de tényleg igaz! Szubjektív megfigyelésen nyugszik, amit most mondok, de ahol csak olyan otthonban vendégeskedtem, ahol domináltak így vagy úgy a faanyagok, mindig nyugodtabb, lassabb, barátságosabb volt a légkör. Ez persze nagyban múlt vendéglátóimon is, de valahogy egész más a „rezgése” egy olyan térnek, ahol a természetet, az egyszerűséget közelebb érezhetjük magunkhoz.

Lakberendezőként mindemellett azért is kedvelem a faanyagokat, mert a felhasználási lehetőségei szinte végtelenek, hatalmas teret adnak a kreatív otthonteremtésben. Nemcsak a fapadlókra, falépcsőkre gondolok itt, amelyek dominánsak lehetnek egy-egy enteriőrben, hanem a jól megválasztott fabútorokra, fali faburkolatokra is, amelyek mindig hívogatóbbá teszik a hazatérést annak, aki így alakítja ki otthonát.

Nem is gondolnánk, de a fa bútorok sok lakberendezési stílusban kiválóan alkalmazhatóak. Megjeleníthetik a vidék báját, beemelhetők a vintage, vagy a rusztikus hangulatú terekbe egyaránt; képviselhetnek klasszikus eleganciát, de a modern bútorok világában is gyönyörű látványt nyújtanak. Kedveli a faanyagokat az indusztriál stílus és jól kezelhető a loft vagy a skandináv stílusban is. A fa megjelenhet konyhabútorokban, a klasszikus tárolóelemekben, lépcsőkben, nyílászárókban, szaunákban, padlókban és dekorációs burkolatokban, vagy használati és dizájn tárgyakban is.

Úgy hiszem, tehát, a természetes fa olyan titokzatosságot és szépséget hordoz, ami soha nem tud kimenni a divatból. Az ember olyan régen része már a természetnek, hogy azt legbelsőbb szenzoraink is biztosan megérzik, ha valamiben harmónia lakozik. Nem biztos, hogy meg tudjuk fogalmazni, de biztosan megtapasztaljuk. A harmónia pedig nem egy mesterségesen komponált, akarattal és görcsösen szerkesztett elemrendszer, amely prezentál valamit. A harmónia a természet egyik legbecsesebb adománya, egy olyan rezgés, és kapcsolódás, ami összhangban áll az élőkkel és az érzőkkel.

Ez a harmónia élvezhető és leírható a zenében, bemutatható a művészeti alkotásokban és felfedezhető egy szép, terebélyes lombozatú fában is, amelyben ott rajzolódik ki a világ ritmusának egy emberöltőnyi lenyomata. Ha az otthonunkba fát választunk, meghívjuk a természet bölcsességét és harmóniáját. Csak annyi a dolgunk, hogy megválasszuk, mi illik a mi elképzeléseinkbe, és hogyan varázsolhatunk a fával olyan tereket, ahol mindig jól érezhetjük magunkat és feltöltődhetünk.

Perneczky Regina

lakberendező

www.alakitlak.hu